Bez grama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca – coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto z czerwonej fasoli. Już dawno chciałam spróbować je robić. I tak oto jest. Każdy kto próbował tego ciasta, nie wierzył, że jest z fasolą.
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
4 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru (lub więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Odcedzoną fasolę wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka i olej, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Podobne przepisy:
Ciasto czekoladowe z bananami
Murzynek z rodzynkami