Nie, to nie mój wymysł, to przepis Dominiki Wójciak. Jakiś czas temu, zostałam posiadaczką jej książki „Warzywo”. Ojej, to jest to… przepisy, konwencja książki, wszystko. Zobaczyłam tytuł przepisu, nie wczytywałam się w treść, postanowiłam zupełnie się nią nie sugerować. W sumie nadal nie sprawdziłam, co tam u siebie namieszała. Sos zrobiłam pierwszy raz jakiś miesiąc temu, marudzenia ludzi – brak. Zróbcie.
Składniki:
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 mały burak
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
Buraka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego jogurt, rozdrobniony czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy. To, że burak jest surowy, w niczym nie przeszkadza. Na początku myślałam, że będzie musiał swoje odstać żeby zmięknąć, ale zupełnie nie ma takiej potrzeby.