Gulasz wołowy z Guinnessem

przez Kardamonowy

I to się właśnie nazywa niebo w gębie. Jak wiecie nie jestem jakąś wielką entuzjastką mięsa, ten przepis jest jednak tak dobry, że nie można przejść obok niego obojętnie. Wołowina, dużo przypraw i ciemne piwo. Przepis jest dodatkowo czasochłonny, mięso potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć, tak trzeba. Nie będę się więcej rozpisywać na ten temat. Koniecznie zróbcie tę potrawę, nie zawiedziecie się, nie ma szans. Taki gulasz można podać z puree z ziemniaków, można klasycznie zjeść z kaszą. Ja zjadłam z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Nie muszę chyba Wam pisać, jak smakuje chleb nasączony sosem z pieczenia mięsa, z takimi dodatkami. Niebo!


Składniki:
1 kg wołowiny gulaszowej (ja użyłam łopatki)
1 puszka piwa Guinness
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
250 g pieczarek
2 łyżki sosu Worcester
pół litra bulionu wołowego
2 liście laurowe
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 6 porcji)  

Mięso kroimy w sporą kostkę, solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Oprószamy je mąką i smażymy do zrumienienia. Mięso obsmażamy partiami (jak wrzucicie wszystko na raz, mięso zacznie się gotować, a nie smażyć), po usmażeniu ściągamy z patelni. Na tej samej patelni smażymy na niewielkim ogniu pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Marchewkę i seler kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Do całości dodajemy mięso, zalewamy bulionem, doprawiamy rozmarynem, papryką i liśćmi laurowymi. Zagotowujemy. Dolewamy piwo i sos Worcester. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach. 30 min przed końcem pieczenia wrzucamy do gulaszu obsmażone plasterki pieczarek i całość doprawiamy solą. W czasie pieczenia kontrolujcie ilość sosu, jeżeli jest potrzeba dolejcie trochę wody. 

Podobne przepisy:
Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wieprzowy z cydrem
Gulasz wieprzowy z cynamonem
Bogracz
Gulasz z indyka z papryką
Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym
Gulasz węgierski
Pieczony gulasz wieprzowy

7 komentarzy

Marcelina 9 stycznia, 2015 - 9:30 am

Konkretna propozycja na obiad, wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Asia 9 stycznia, 2015 - 9:30 am

Obłędne. Uwielbiam takie gulasze. A jeszcze kromka chleba maczana w sosie. Rozmarzyłam się… 😀

Odpowiedz
Monika 9 stycznia, 2015 - 9:39 am

No chleb mnie powalił na kolana. Najlepszy! :).

Odpowiedz
Monika 9 stycznia, 2015 - 9:39 am

Dzięki. Smakował dokładnie tak jak wyglądał :). Pozdrawiam.

Odpowiedz
mopswkuchni 26 lutego, 2015 - 1:42 pm

Musiał być pyszny. Nie przepadam za guinessem samym w sobie, ale za potrawami z jego dodatkiem bardzo 🙂

Odpowiedz
Patrycja 31 stycznia, 2017 - 9:33 am

Świetny przepis!

Odpowiedz
Monika 31 stycznia, 2017 - 10:47 am

🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności