Przy okazji ostatniego zamówienia przypraw, wyczaiłam czarny ryż. I tak sobie leżał i czekał na niewiadomoco. Robię porządki w zamrażalce, więc sukcesywnie wszystko rozmrażam. Tym razem padło na kurczaka. W kuchni dogorywało Tolowe mango. Zjadłam (wszystko) równie szybko jak zrobiłam. Mega.
Składniki:
100 g czarnego ryżu
1 pierś z kurczaka
1 mango
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mała chili
1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 gałązki natki pietruszki
sól
olej
(przepis na 2 porcje)
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę garam masala, mieszamy i odstawiamy. Ryż płuczemy i gotujemy al dente (mniej więcej 20 minut). Kurczaka obsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do niego marchewkę, cebulę i rozdrobniony ząbek czosnku, smażymy wszystko około 4 minuty. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę chili i mango, doprawiamy solą, smażymy minutę. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką.