Gorąca biała czekolada wyszła pierwsza klasa. Od razu przyznaję, że była baaardzo słodka. Śmietanka dodatkowo powoduje, że napój jest dość tłusty, następnym razem spróbuję go zrobić może na samym mleku. Znając życie, opcja ze śmietanką będzie lepsza. Z proporcjami możecie się bawić, popróbujecie i nauczycie się własnych. To co pływa na powierzchni czekolady na zdjęciu, to gałka muszkatołowa, którą starłam tuż przed podaniem, jest naprawdę niezbędna.
Składniki:
300 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
tabliczka białej czekolady
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
(przepis na 2 porcje)
Mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy pokruszoną czekoladę, cały czas mieszamy, zagotowujemy. Dorzucamy do tego waniliowe ziarenka, znowu mieszamy. Przelewamy do filiżanek i posypujemy startą gałką muszkatołową.
4 komentarze
Narobiłaś mi ochoty.
Smacznie 🙂
Sprawiłam sobie kiedyś podobną w Coffee Republic, czas spróbować w domu 🙂
Dla amatorów białej czekolady, nie wszystkim będzie smakował. Warto jednak chociaż raz go zrobić, żeby się przekonać czy to nasze smaki. Pozdrawiam :).