Harissa

przez Kardamonowy

W końcu się udało. Walczyłam z harissą już tyle razy, że straciłam nadzieję, że kiedyś się nią z Wami podzielę. Niby wcześniej problem był z blenderem. Okazało się jednak, że musiałam ją po prostu długo miksować, żeby uzyskać kolor o jaki mi chodziło. Inna sprawa, że robiłam ją w 100% z suszonej papryki, dlatego wyszła w końcu czerwona, nie pomarańczowa. Muszę się zaopatrzyć w większą ilość takich papryk, jest to bardzo przydatny wynalazek. Pewnie tak jak w przypadku sosu z pieczonej papryki, harissa będzie potrzebowała paru dni, żeby dojrzeć. Zapach, który w tej chwili unosi się w domu po prażeniu przypraw do tego przepisu, jest naprawdę niesamowity. I świeży czosnek. Podstawa. Genialne połączenie. 
Harissa to pasta używana między innymi w kuchniach Turcji i Libii. Jest idealnym dodatkiem do zup, sosów, mięs. Bardzo dobrze sprawdza się jako uzupełnienie jogurtu naturalnego. Ja zaproponowałam ją Wam przy okazji zajadania się kotletami z kaszy jaglanej


Składniki:
8 suszony papryczek chili  (ja miałam papryczki cayenne)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
4 łyżki oliwy extra virgin
sól  

Papryczki moczymy w wodzie parę godzin (ja moczyłam je całą noc). Kolendrę i kmin prażymy chwilę na patelni, rozdrabniamy w moździerzu. Papryczki odcedzamy, wrzucamy do blendera (lub rozdrabniarki) z resztą składników i miksujemy na gładką pastę. Można też wcześniej zaprzestać miksowania, otrzymamy wtedy sos z drobnymi kawałkami papryk.

8 komentarzy

Zoey 9 stycznia, 2015 - 9:30 am

Bardzo lubimy takie sosy, musze taki zrobic bo salsa juz nam sie nudzi… Uwielbiamy kuchnie turecka, dziekuje za przepis!

Odpowiedz
Kinga 9 stycznia, 2015 - 9:30 am

Smaczne ;))

Odpowiedz
Unknown 9 stycznia, 2015 - 9:30 am

Uwielbiam takie rzeczy, na pewno spróbuję.

Odpowiedz
Monika 9 stycznia, 2015 - 9:43 am

Polecam bardzo mocno. Dziś w pracy nawet mam kanapkę z dodatkiem harissy. Trochę uzależnia. :).

Odpowiedz
Anonimowy 25 czerwca, 2017 - 2:39 pm

Pytanie o papryczki…8 sztuk ale o jakich mówimy…tych malutkich wielkości paznokcia czy jakiś większych?

Odpowiedz
Monika 25 czerwca, 2017 - 2:40 pm

Tych większych :).

Odpowiedz
Anonimowy 25 czerwca, 2017 - 4:28 pm

Czyli o jakiej wielkości mówimy?��

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności