Kapusta zasmażana

przez Kardamonowy

Najlepszą kapuchę robi chyba babcia My. Miałam nadzieję, że wyjdzie tak samo dobra, wyszła podobna. Tak sobie myślę, że doświadczenie jednak robi swoje. Ja też kiedyś nabiorę doświadczenia. I Ty także. 
Jeżeli chodzi o ilość cukru, nie napiszę Wam ile dokładnie trzeba dać. Jedni lubią tę kapustę mało słodką, inni zdecydowanie bardziej. Z tego co pamiętam ja przywaliłam chyba ze 2 łyżki (tak, tak).



Składniki:
pół główki białej kapusty
1 cebula
1 jabłko
1 szklanka wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
cukier (wg uznania)
1 łyżeczka soku z cytryny
olej rzepakowy
sól
pieprz  

Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści. Całą główkę cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy ją na sicie wrzątkiem, odsączamy. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kapustę. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy do kapusty. Wszystko podlewamy wodą, mieszamy i dusimy do miękkości kapusty. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy ją do ugotowanej kapusty, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. 


Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności