Do obiadu. Czy właściwie do czego tylko będziecie mieli ochotę. Zastanawiałam się jak ugryźć to zestawienie, żeby nie wrzucać tutaj parunastu przepisów. Ograniczę się więc tylko do tych klasycznych. I pominę nawet te z buraków, które zdecydowanie włożyłabym do kategorii sałatek.
1. Surówka z marchewki i jabłka
Składniki:
3 większe marchewki
1 duże jabłko
3-4 łyżki śmietany 12%
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru (opcjonalnie)
sól
pieprz
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do marchewki. Dodajemy do tego śmietanę, sok z cytryny, cukier, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.
2. Surówka z pora, marchewki i jabłka
Składniki:
mała biała część pora
1 duża marchewka
1 jabłko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
Umyte jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki pora, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
3. Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów
Składniki:
1 średni seler
1 marchewka
1 jabłko
garść orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Seler i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do miski. Jabłko myjemy, wycinamy z niego gniazda nasienne, ścieramy na tych samych oczkach, dorzucamy do selera. Dodajemy do tego poszatkowane orzechy, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
Składniki:
pół czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 duże jabłko
mała czerwona cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pęczek koperku
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień.
5. Surówka z selera, marchewki i pora
Składniki:
pół średniego selera
2 marchewki
mała biała część pora
garść suszonej żurawiny
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Selera i marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki pora, żurawinę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
6. Coleslaw
Składniki:
1 mała główka białej kapusty
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Kapustę szatkujemy, marchew i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do miski, odstawiamy. Z reszty składników robimy sos, którym polewamy zawartość miski. Trzeba ją obficie posolić i popieprzyć. Dokładnie mieszamy, ja mieszałam ją rękami, lekko ugniatając warzywa. Wkładamy ją na parę godzin do lodówki, najlepsza będzie na drugi dzień.
7. Surówka z marchewki i pora
Składniki:
2 duże marchewki
biała część małego pora
200 ml śmietany 12 %
1 płaska łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Surówka z marchewką i jabłkiem
Składniki:
2 marchewki
2 jabłka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
Marchewki i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich resztę składników, dokładnie mieszamy.
9. Sałata z jogurtem
Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Sałatę obieramy z liści (brzydkie zewnętrzne wyrzucamy), resztę dokładnie myjemy i osuszamy. Większe liście rwiemy i wrzucamy do miski, mniejsze można zostawić w całości. Jogurt mieszamy z cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sałatę, mieszamy.
10. Surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
300 g kiszonej kapusty
1 szalotka (lub mała cebula)
1 duża marchewka
1 jabłko
pół łyżeczki cukru
sól (opcjonalnie)
pieprz
2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy)
Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.