Klasyczne przepisy na surówki

przez Kardamonowy

Do obiadu. Czy właściwie do czego tylko będziecie mieli ochotę. Zastanawiałam się jak ugryźć to zestawienie, żeby nie wrzucać tutaj parunastu przepisów. Ograniczę się więc tylko do tych klasycznych. I pominę nawet te z buraków, które zdecydowanie włożyłabym do kategorii sałatek.


1. Surówka z marchewki i jabłka

Składniki:
3 większe marchewki
1 duże jabłko
3-4 łyżki śmietany 12%
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru (opcjonalnie)
sól
pieprz

Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do marchewki. Dodajemy do tego śmietanę, sok z cytryny, cukier, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.


2. Surówka z pora, marchewki i jabłka

Składniki:
mała biała część pora
1 duża marchewka
1 jabłko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól  

Umyte jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki pora, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.


3. Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów

Składniki:
1 średni seler
1 marchewka
1 jabłko
garść orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz  

Seler i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do miski. Jabłko myjemy, wycinamy z niego gniazda nasienne, ścieramy na tych samych oczkach, dorzucamy do selera. Dodajemy do tego poszatkowane orzechy, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 


4. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką

Składniki:
pół czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 duże jabłko
mała czerwona cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pęczek koperku
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz  

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień.


5. Surówka z selera, marchewki i pora

Składniki:
pół średniego selera
2 marchewki
mała biała część pora
garść suszonej żurawiny
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz  

Selera i marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki pora, żurawinę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 


6. Coleslaw

Składniki:
1 mała główka białej kapusty
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz  

Kapustę szatkujemy, marchew i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do miski, odstawiamy. Z reszty składników robimy sos, którym polewamy zawartość miski. Trzeba ją obficie posolić i popieprzyć. Dokładnie mieszamy, ja mieszałam ją rękami, lekko ugniatając warzywa. Wkładamy ją na parę godzin do lodówki, najlepsza będzie na drugi dzień. 


7. Surówka z marchewki i pora

Składniki:
2 duże marchewki
biała część małego pora
200 ml śmietany 12 %
1 płaska łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
sól
pieprz  

Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.


8. Surówka z marchewką i jabłkiem

Składniki:
2 marchewki
2 jabłka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz  

Marchewki i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich resztę składników, dokładnie mieszamy.


9. Sałata z jogurtem

Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz  

Sałatę obieramy z liści (brzydkie zewnętrzne wyrzucamy), resztę dokładnie myjemy i osuszamy. Większe liście rwiemy i wrzucamy do miski, mniejsze można zostawić w całości. Jogurt mieszamy z cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sałatę, mieszamy. 


10. Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:
300 g kiszonej kapusty
1 szalotka (lub mała cebula)
1 duża marchewka
1 jabłko
pół łyżeczki cukru
sól (opcjonalnie)
pieprz
2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy)  

Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności