Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Lubię białą kiełbasę. Lubię chrzan. I lubię też buraki, a to z nimi właśnie będę jadła tytułową potrawę na obiad. W ogóle to biała kiełbasa lubi chrzan. A chrzan lubi buraki. Jeny, wszyscy się tak bardzo lubią, że to nie może się nie udać.



Składniki:
500 g białej surowej kiełbasy
500 ml bulionu (ja użyłam warzywnego)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu
pół łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru
1 gałązka koperku
sól
pieprz

Z kiełbas ściągamy skóry, z mięsa formujemy średniej wielkości kotlety. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor, ściągamy je z patelni. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, cały czas mieszając. Po chwili zasmażkę zalewamy zimnym bulionem, często mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy do tego chrzan, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz (niewiele) i poszatkowany koperek, znowu zagotowujemy.