Koktajl z truskawkami, mango i mleczkiem kokosowym

przez Kardamonowy

Truskawki. Nie jestem największą fanką. Nie napalam się nimi gdy są, nie tęsknię gdy ich nie ma. Poza jednym wyjątkiem. Dżem truskawkowy. Ten mogę jeść prosto ze słoika, bez niczego. No dobra, lubię jeszcze w czekoladzie. Jest jedna seria czekolad, którą mogę jeść często. I tyle. A, lubię jeszcze w jednej formie – jako dodatek do cytrynówki. Z truskawek robi się mus i potem miesza się go z cytrynówką. Kiedyś ekipowo piliśmy coś podobnego w Katowicach, to było coś cudownego, spróbujcie takiego połączenia. Chociaż to co piliśmy na mieście (z tego co pamiętam) to wyglądało tak, że cały kieliszek był wypełniony bardzo schłodzoną cytrynówką, a na dnie była centymetrowa warstwa musu z truskawek. Tak czy siak, tego typu połączenie jest czymś genialnym.
Wracając jednak do samych truskawek, mam w domu amatorkę tych owoców, więc w sezonie czasami je kupuję. Ostatnio mnie trochę poniosła fantazja, kupiłam ich za dużo. Część wylądowała z jogurtem, część w kompocie. A część z mango, w blenderze. Mleczko kokosowe dodałam z ciekawości. My ostatnio dość często je kupuje, bo może je pić/jeść, więc znalazłam luźną puszkę w szafce. Dało fajny posmak, nie był przytłaczający.
A, jeszcze jedna sprawa. Ten sok z cytryny, który dodałam nie jest niezbędny. Mango, o którym zupełnie zapomniałam było już baardzo dojrzałe. Truskawki też były już prawie bordowe. Wszystkie owoce więc siłą rzeczy były słodkie, cytryna zrównoważyła tę słodycz. Spróbujcie może na początek dać mniej soku z cytryny. Jeżeli nadal będzie Wam brakowało tego lekkiego kwaśnego smaku, zawsze możecie dodać go więcej.
Poniżej pod postem wrzucę Wam parę innych propozycji na koktajle z truskawkami, przejrzyjcie je sobie, może coś wpadnie Wam w oko.
Teraz uciekam. Muszę ogarnąć dzisiaj jeszcze chłodnik litewski i gołąbki bez zawijania z młodą kapustą.
Nie wiem czy pojawię się jeszcze w tym tygodniu, może w piątek coś wyczaruję, zobaczę na ile dziecko mi pozwoli.
Trzymajcie się. Pa.


Składniki:
15 dojrzałych truskawek
1 dojrzałe mango
200 mleczka kokosowego
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
(przepis na 3 porcje)

Truskawki myjemy i odrywamy z nich szypułki, wrzucamy do blendera. Mango obieramy, wycinamy z niego miąższ, pozbywamy się pestki, dodajemy do truskawek. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze tak długo, aż uzyskamy gładki koktajl.

Podobne przepisy:
Koktajl jaglany z rabarbarem i truskawkami
Koktajl truskawkowy z mlekiem migdałowym
Koktajl truskawkowy z gruszką

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności