Ta sałatka powstała z resztek, jakich chciałam się pozbyć przed wyjazdem na drugą część wakacji. Kupiliśmy trochę za dużo niektórych produktów, postanowiłam zrobić z nich drugie śniadanie. Kuskus z papryką, cukinią i fetą poleca się także jako obiad do pracy. Bardzo często tego typu sałatki robiłam właśnie do pracy. Piszę robiłam, bo obecnie siedzę z Tolką w domu, a My pracuje zdalnie. Kuskus możecie zastąpić jakąkolwiek inną kaszą, warzywa też możecie dodać różne. Pamiętajcie tylko o prawdziwej fecie i dobrej jakości oliwie.
Składniki:
3/4 szklanki kaszy kuskus
pół czerwonej papryki
pół cukinii
pół opakowania sera feta
1 cebula
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
2 łyżki oliwy extra virgin
(przepis na 3 porcje)
Słonecznik prażymy na patelni do lekkiego zrumienienia. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Paprykę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, smażymy na oliwie na wolnym ogniu do zrumienienia, dodajemy do kaszy. Wszystko studzimy. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę fetę, słonecznik, natkę, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeżeli macie ochotę, możecie dodać więcej oliwy.
Podobne przepisy:
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą
Sałatka z kuskusem, papryką i granatem
Kuskus z fasolą, fetą i suszonymi pomidorami
Soczewica z pieczonymi burakami