Leczo z młodą kapustą

przez Kardamonowy

Kule, znowu wracam do nieregularnego wrzucania postów na bloga. No tak być nie może, nie po to się w to wszystko wkręciłam, żeby zajmować się tym po łebkach. My teraz ma więcej pracy, Tolka siedzi ze mną w domu, no jakoś się nie składa. Mam teraz luźne 30 minut, więc jestem.
Leczo z młodą kapustą. Wyszło znowu trochę przypadkiem. Po ostatniej większej imprezie po zamrażalniku walają mi się kiełbasy, nie wiem ile ich tam jeszcze jest. 20? Nie wiem. No i sukcesywnie staram się je do czegoś dokładać lub coś z nich robić. Mój zamrażalnik nie ma opcji rozciągania się. Niestety.
W domu mam także od jakiegoś czasu dość często młodą kapustę. Postanowiłam ją więc dorzucić do leczo. Wiedziałam, że kapusta nic mi w nim nie zepsuje. No nie zepsuła, zdecydowanie. Powiem więcej, leczo wyszło genialne. Genialne w swojej prostocie. W ogóle ten smak od razu skojarzył mi się z latem, z wsią, wiecie, z taką domową pyszną kuchnią. Nie przypominam sobie, żebym jadała takie rzeczy jeżdżąc na wieś na wakacje, ale to była moja pierwsza myśl.
I jeszcze jedna ważna rzecz. Ta potrawa jest zdecydowanie lepsza na drugi dzień. Zresztą odkąd pamiętam potrawy z kapusty i papryk zawsze bardziej smakowały mi dzień później.
Leczo z młodą kapustą wyszło tak przepyszne, że po jednej partii od razu zrobiłam kolejną. Za każdym razem wciągałam je ze świeżym chlebem, który od dłuższego czasu sama piekę w domu. Py-cha.


Składniki:
1 długa kiełbasa
1 duża czerwona papryka
pół małej główki młodej kapusty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
pół szklanki wody
ćwierć łyżeczki słodkiej mielonej papryki
ćwierć łyżeczki wędzonej mielonej papryki
1 liść laurowy
pół pęczka koperku
sól 
pieprz
olej rzepakowy (opcjonalnie)
(przepis na 3 porcje)  

Kiełbasy kroimy w cienkie półplasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy na niewielkiej ilości oleju.
Paprykę myjemy i kroimy w większą kostkę, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Kapustę cienko szatkujemy.
Do przesmażonej kiełbasy dodajemy paprykę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, często mieszając. Następnie dorzucamy do tego kapustę, cebulę i ząbki czosnku. Wszystko smażymy na wolnym ogniu kolejne 5 minut. Często mieszamy. Pod koniec dosypujemy do tego mielone papryki, smażymy wszystko paręnaście sekund. Do kiełbasy wrzucamy pomidory, wlewamy wodę, dodajemy oregano i liść laurowy, mieszamy i gotujemy bez pokrywki około 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek.

Podobne przepisy:
Leczo z papryką
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką
Pieczone leczo
Leczo z habanero
Leczo z mięsem mielonym
Leczo z chorizo
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Wegetariańskie leczo z oliwkami

2 komentarze

Anonim 19 maja, 2022 - 12:32 pm

Dla mnie to kapusta z kiełbasom

Odpowiedz
Kardamonowy 19 maja, 2022 - 10:40 pm

Fajnie

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności