Przy okazji robienia porzeczkówki, pisałam Wam, że nastawiłam coś jeszcze. Był to likier kokosowy. Nie jest to do końca mój smak (w dużych ilościach), ale postanowiłam go zrobić, z myślą o innych przepisach. Jeżeli lubicie smak kokosu, będzie Wam smakowało. Ukłon tutaj głównie w stronę pań.
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
pół litra spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka kokosowego
400 ml mleka
1 tabliczka białej czekolady
(przepis na 2 duże butelki)
Wiórki zalewamy spirytusem i odstawiamy na jakieś 2 tygodnie. Pamiętajcie żeby je codziennie mieszać. Po tym czasie wiórki odcedzamy. Kokosowy spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym, kokosowym i 300 ml zwykłego mleka. Składniki łączcie powoli, sukcesywnie, żeby likier się nie zwarzył. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 100 ml pozostałego mleka, studzimy. Dolewamy do likieru, dokładnie wszystko mieszamy. Przelewamy do butelek, wkładamy do lodówki. Likier po pobycie w lodówce, jeszcze zgęstnieje. Jeżeli lubicie bardzo słodkie likiery, możecie podwoić ilość czekolady.
5 komentarzy
Świetny wpis! 🙂
Pozdrawiam
_____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
mieszkam za granica i wiem,ze nasze puszki sa mniejsze,aiec peosze podac mi wielkosc puszek mleka skondensowanego i mleka kokosowego,dziekuje.
Mleczko kokosowe – 400 ml, mleko skondensowane – 530 g. Pozdrawiam :).
Witam, ile wodki zamiast spirytusu mozna dodac? Nie mam dostepu do spirytusu :/
Nie mam pojęcia, a nie chcę strzelać. Jak doda się więcej wódki do tych proporcji, za bardzo chyba rozcieńczy się smak kokosa. Poszukaj przepisu u kogoś innego.