Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

przez Kardamonowy

Lubię makarony pod każdą postacią. Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami to jeden z ulubionych. Problem polega jednak na tym, że jest obrzydliwie kaloryczny. Obrzydliwie. Tego typu pasty jemy średnio raz na pół roku. Ostatnią z takich kalorycznych bomb był makaron ze śmietaną i boczkiem. Zjem, bo lubię, a potem czuję się jak beczka i żałuję, że go zjadłam. Po pół roku znowu mam na niego ochotę, znowu beczka i żal. Lubię i kropka. Wy też lubcie, byle nie za bardzo.



Składniki:
250 g makaronu (ja użyłam penne)
1 większa pierś z kurczaka
8 suszonych pomidorów z zalewy
200 g sera mascarpone
50 ml wody lub mleka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka obranych ziaren słonecznika
sól
pieprz
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
(przepis na 3 porcje)

Kurczaka kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy go na rozgrzany olej, smażymy na wolnym ogniu 2 minuty. Następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dodajemy ser i wodę/mleko, a także pokrojone w paski suszone pomidory, dokładnie mieszamy. Wszystko gotujemy dosłownie 2 minuty, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzony makaron wrzucamy do sosu, mieszamy. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką i słonecznikiem.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności