Mizeria na zimę do słoików

przez Kardamonowy

Mizeria na zimę do słoików to przepis, który wyciągnęłam od teściowej. W zeszłym roku pierwszy raz spróbowałam tych ogórków, były pyszne. Od razu wiedziałam, że przepis wyląduje na blogu. Jedyne co zmieniłam w przepisie to ilość oleju. W sumie nie wiem właściwie po co się go dodaje, może dla konsystencji zalewy. W tej sałatce jest wszystko z czym dobrze czują się ogórki – cebula i koperek, pewnie dlatego smakuje tak dobrze. Zróbcie.



Składniki:
5 kg ogórków gruntowych
700 g cebuli
1 szklanka octu
pół szklanki oleju
pół szklanki cukru
3 łyżki soli
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
2 pęczki koperku
(przepis na około 18 słoików po 300 ml)

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do dużego garnka lub miski. Dodajemy do nich pokrojoną w piórka cebulę, poszatkowany koperek oraz resztę składników, mieszamy i odstawiamy na parę godzin (u mnie to było 12 godzin). Po tym czasie sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików (razem z zalewą) i zakręcamy wyparzonymi lub najlepiej nowymi nakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut.

Podobne przepisy:
Ogórki w kurkumie i curry
Ogórki z kolendrą
Ogórki w zalewie gyros
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki z chili i czosnkiem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności