Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

przez Kardamonowy

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej zrobiłam już parę tygodni temu, kiedy zabrakło mi zwykłej mąki tortowej. Byłam przekonana, że naleśniki będą mi się rozpadać na patelni, że nie będą sprężyste i smaczne. Jak dobrze się mylić. Wszystko pięknie się usmażyło, zjedliśmy wszystkie ze smakiem. Nawet Tola się nimi futrowała. Jeżeli macie ochotę na naleśniki z mąki pełnoziarnistej, nie krępujcie się, zróbcie z typu 1850 (graham). Przyznam Wam się jeszcze do czegoś. Pierwszą partię zrobiłam bez jajek i też wyszła. Dodałam tylko trochę proszku do pieczenia i ciut więcej wody. Nie wiem czy to w ogóle było potrzebne, może następnym razem zrobię po prostu z samej mąki, mleka i wody. Dam znać.



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
1,5 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
(przepis na około 12 sztuk)

Wszystkie składnik dokładnie łączymy ze sobą w misce (w tym olej), odstawiamy na 30 minut. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika wlewamy odrobinę oleju na patelnię (na kolejne, dodatkowy olej nie jest potrzebny). Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Patelnia, na której smażyłam miała 18 cm średnicy.


0

2 komentarze

Marzena76 8 czerwca, 2020 - 9:01 am

Ja używałam mąki pełnoziarnistej typu 2000 mają dużo więcej właściwości i ciasta zawsze wychodzi można na słono i na słodko!

Odpowiedz
Kardamonowy 8 czerwca, 2020 - 12:56 pm

I to jest bardzo dobra wiadomość. Spróbuję.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności