Omlet ze szpinakiem i serem taleggio

przez Kardamonowy

Parę dni temu miałam ochotę na ser pleśniowy, taleggio „pachniało” tak pięknie, no idealnie do wina. Pierwszy raz miałam do czynienia z tym serem, więc mnie nie linczujcie. Wzięłam więc i się przejechałam. Nie nie, nie ten klimat zupełnie. Trzeba było więc wykorzystać go do jakiejś potrawy. Jedna nie wypaliła (ser nie rozpuszcza się w sosie), druga to omlet. Pyszny. I nie, to co na zdjęciu wypływa z omletu to nie jest surowe jajko, to właśnie ten ser. 
A, no i to pierwszy (taki prawdziwy) omlet w moim życiu. 



Składniki:
2 jajka
2 garści liści szpinaku
pół małej cebuli
25 g sera taleggio
1 gałązka koperku
sól
pieprz
masło
(przepis na 1 porcję)  

Niewielką ilość masła rozpuszczamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rumienimy, dodajemy szpinak, podgrzewamy minutę, ściągamy z patelni. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Na patelnię wrzucamy znowu niewielką ilość masła, wylewamy jajka, równo rozprowadzamy, smażymy powoli na niewielkim ogniu, jajka mają się ściąć z wierzchu (dla pewności można na chwilę przykryć patelnię pokrywką). Na omlet wykładamy szpinak i kawałki sera, składamy go na pół, jeszcze chwilę smażymy. Przed podaniem posypujemy go poszatkowanym koperkiem. Ja omlet na talerzu przekroiłam jeszcze na pół i położyłam jeden kawałek na drugim. 

Podobne przepisy:
Omlet z gorgonzolą i szparagami
Frittata z białą kiełbasą i rukolą
Omlet ze szpinakiem i mozzarellą
Omlet caprese

2 komentarze

Ania 13 kwietnia, 2018 - 10:01 am

Powiem Ci, że coś jest w tych omletach z serem. Ja za omletami średnio przepadam, ale moje serce dawno, dawno temu skradł omlet ze szpinakiem i fetą <3 Teraz będę musiała wypróbować Twój przepis, bo zapowiada się rewelacyjnie 😀

Odpowiedz
Monika 13 kwietnia, 2018 - 10:03 am

Jak mus to mus :D.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności