Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem i sosem tatarskim

przez Kardamonowy

Kolejny nieplanowany przepis, jestem ostatnio niezwykle szalona. Tak naprawdę chciałam zrobić po prostu jajka w sosie tatarskim. Zrobiłam sos, parę dni temu opublikowałam przepis. Miałam ugotować tylko jajka…
W lodówce znalazłam jednak wędzonego pstrąga, który został mi z koreczków z jajkami przepiórczymi. Nie miałam na niego pomysłu, postanowiłam więc, że zrobię z niego pastę. Ijeee, wyszła w dechę. To na pewno zasługa aromatycznego sosu tatarskiego. Wędzony pstrąg w sumie też zrobił swoje.
Nie wciskam Wam tego przepisu na Wielkanoc, aczkolwiek nie byłby to głupi pomysł. Ale tak sobie teraz pomyślałam, że tę pastę możecie zrobić po świętach. Na pewno zostaną Wam jakieś ugotowane jajka. Może majonez lub sos tatarski.
Apropos sosu tatarskiego… zróbcie go sami. Nie mówię, że każdy sklepowy do zło. Raz do roku możecie jednak poświęcić 10 minut na własnoręcznie zrobiony sos. I możecie go sobie po swojemu doprawić. Możecie dodać do niego kapary. Albo ogórki konserwowe. Zioła. Albo na co będziecie mieli tylko ochotę. U mnie trochę klasyczniej, ale z dodatkiem chrzanu. Ta odrobina chrzanu dobrze smakowała z wędzoną rybą, wierzcie mi.
A jak tytułowej pasty nie rozdziabiecie na śmierć, jak ja, wyjdzie z tego w sumie sałatka (zwiększcie tylko ilość jajek i ryby). To jak? Może jednak wyląduje u Was na świątecznym stole?


Składniki:
100 g wędzonego filetu z pstrąga
4 jajka
sos tatarski:
6 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki)
1 duży ogórek konserwowy
1 mała cebula
2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
2 płaskie łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka musztardy
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
sok z połowy cytryny
1 płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
sól
pieprz

Do miski wlewamy jogurt, majonez, musztardę, chrzan i sok z cytryny, mieszamy.
Grzyby i ogórka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy je do sosu. Cebulę kroimy także w drobną kostkę, ale przed dodaniem jej do reszty składników, sparzamy ją wrzątkiem.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jajka wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, studzimy, obieramy. Obrane jajka wrzucamy do miski i rozdrabiamy widelcem. Filet z pstrąga rozdrabniamy palcami, żeby sprawdzić czy nie ma ości – w moim zebrało się jakieś 20 małych ości, więc uważajcie. Pstrąga dodajemy do jajek, rozdrabniamy go widelcem, dodajemy sos tatarski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Podobne przepisy:
Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
Pasta z makreli i jajek
Pasta z wędzonej makreli i ogórka kiszonego
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą
Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności