Pieczone gołąbki z młodej kapusty

przez Kardamonowy

No nie znam nikogo, kto by się krzywił na gołąbki. No dobra, moja córka woli jednak te pierzaste. Ale wracając do tych bez piór, to jest poezja klasyczna. Muszę jeszcze kiedyś spróbować zrobić gołąbki z farszem ziemniaczanym, jestem przekonana, że będą mi smakowały jeszcze bardziej. Tytułowe są bez udziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich smakuje mi kapusta z sosem pomidorowym. No…



Składniki:
1 główka młodej kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g ryżu (ja użyłam parboiled)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
olej rzepakowy
sos:
500 ml gęstej passaty pomidorowej
300 ml wody z gotowania kapusty
pół pęczka koperku (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru (lub więcej)
sól
pieprz

Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do mięsa wrzucamy obsmażoną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej kapustę (głąbem do dołu). Gotujemy kilka minut, do momentu aż liście zmiękną. Pierwsze liście wyciągamy z garnka, następnie dalej gotujemy kapustę, aż nie zejdą z niej kolejne liście. Ugotowane liście studzimy, odcinamy zgrubienia (pozostałości głąba). Na każdy z nich nakładamy kotlet i zawijamy jak krokiety.
W misce mieszamy składniki sosu, mieszamy. Jeżeli chodzi o ilość cukru, musicie spróbować sosu. Wszystko zależy od passaty, niektóre są wyjątkowo kwaśne.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy niewykorzystane liście kapusty, wylewamy połowę sosu, układamy na nie gołąbki i polewamy resztą sosu. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia, ściągamy pokrywkę i liście, żeby gołąbki się przyrumieniły.

Podobne przepisy:
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą
Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym
Zupa gołąbkowa

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności