Pieczone młode ziemniaki

Przepis na pieczone młode ziemniaki, nic odkrywczego. Przyprawy możecie dodać dowolne, sprawdzą się też gotowe mieszanki do ziemniaków. Pamiętajcie tylko żeby wybierać te z dobrym składem. W sumie większość z nich to sól i mieszanka przypraw, więc nie jest tragicznie – po prostu nie ma potrzeby solenia ziemniaków dodatkowo.



Składniki:
15 młodych małych ziemniaków
1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonego suszonego czosnku
1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/3 łyżeczki suszonego majeranku
pół pęczka koperku (opcjonalnie)
sól
pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego

Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy, wrzucamy do miski (większe można przekroić na pół). Dodajemy do nich paprykę, czosnek, rozmaryn, majeranek, sól, pieprz i olej, mieszamy (najlepiej rękami). Ziemniaki wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym koperkiem.