Pierogi czekoladowo-wiśniowe

przez Kardamonowy

Niestety to już ostatni konkursowy przepis związany z akcją Szwajcarskie Inspiracje. Miałam się co prawda nie brać za czekoladę, ale co tam, nie mogę wiecznie uciekać od słodkich potraw. 
Szwajcarzy chętnie piją owocowe mocne alkohole, w tym miejscową wiśniówkę Zuger Kirschwasser. Uwielbiam domową produkcję ognistych płynów, jednak na kombinacje alpejskie jest już trochę za późno. Postanowiłam więc zaserwować danie z z wiśniami. I czekoladą, którą odstawiłam tymczasowo na półkę, a która tak bardzo kojarzy się ze Szwajcarią. Żeby dodać do przepisu trochę polskości, powstał pomysł zrobienia czekoladowych pierogów z wiśniami. 



Składniki:
1,5 szklanki mąki poznańskiej
1 łyżka kakao naturalnego
1 łyżka oleju rzepakowego
pół szklanki gorącej wody
szczypta soli
1,5 szklanki mrożonych wiśni (lub świeżych)
1/3 szklanki cukru
5 kostek gorzkiej czekolady
(przepis na około 50 małych pierogów)  

Mąkę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto wkładamy do folii i wrzucamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie wiśnie z cukrem smażymy na patelni, aż do odparowania powstałego soku. Cukru możecie dać mniej lub więcej, wiśnie mają to do siebie, że są bardzo kwaśne, cukru niestety nie można żałować, popróbujecie.  Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po 2 lub 3 wiśnie i dosypujemy pokruszoną czekoladę, co do proporcji, wszystko zależy od wielkości kółek, wiśni i kawałków czekolady, zróbcie to na wyczucie. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Można je podać np z gęstym jogurtem naturalnym. 


3 komentarze

Chocolate Stop Tempting 15 września, 2014 - 8:22 am

Takich to jeszcze nie jadłam!

Odpowiedz
Łukasz Majchrowski 15 września, 2014 - 8:22 am

Czekoladowe pierogi! <3 Wspaniały pomysł! ^^

Odpowiedz
Monika 15 września, 2014 - 11:11 am

To też był mój pierwszy raz. Zróbcie, polecam. I pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności