Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami

przez Kardamonowy

A ostatnio jakoś lubię lepić pierogi, każde właściwie. Parę dni temu nalepiłam ruskich i pomyślałam, że może by coś polepić na Święta Wielkanocne. Tylko co? No pierwsza myśl – biała kiełbasa. Tylko z czym ją wymieszać, żeby pierogi nie wyszły za ciężkie? Stanęło na ziemniakach, po prostu. Nie mam pewności czy są niezbędne, miałam jednak naprawdę spore obawy, że pierogi wyjdą toporne. Wielkanoc kojarzy mi się jednak z lekkością, wiosną, no wiecie… Chociaż majonez, jajka i żurek do najlżejszych nie należą… więc w sumie nie wiem o co mi chodzi. Chyba się muszę w końcu wyspać…
Pierogi wyszły konkretne, bardzo smaczne. Nie wiem czy dałabym radę zjeść ich wielki talerz, chyba nie. Może jednak dobrze, że dodałam do nich ziemniaki, może bez nich nie miałabym żadnej frajdy z ich jedzenia. A może za dużo myślę.
Mięsożerni, którzy dostali ode mnie te pierogi, chwalili je. My zjadł, Tola także. Nie w jakichś strasznych ilościach, ale tak żeby zaspokoić głód i ciekawość. Mięsożerny nie jest amatorem tych kiełbas, Tola chyba też woli po prostu zwykłe, wędzone. O sobie się nie rozpisuję, bo dobrze wiecie jak jest. Z pierogów najbardziej na świecie kocham ruskie, są bezkonkurencyjne.
Jeżeli macie ochotę zrobić coś oryginalnego na najbliższe święta, jesteście fanami białej kiełbasy, możecie w ciemno zrobić pierogi. Z ziemniakami lub bez.



Składniki:
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
700 g dobrej jakości białej surowej kiełbasy
300 g obranych ziemniaków
2 cebule
parę gałązek świeżego majeranku
sól
pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
(przepis na około 60 pierogów)  

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste. Uważajcie żeby się nie poparzyć. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
W międzyczasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu wkładamy je z powrotem do garnka i porządnie odparowujemy (chodzi o to, żeby miały w sobie finalnie jak najmniej wody), tłuczemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor.
Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę, wyciągnięte mięso z flaka, poszatkowany majeranek, wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy.
Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze części. Z każdej z nich cienko rozwałkowujemy ciasto. Jeżeli się klei, można podsypać stolnicę odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi, gotowe przykrywamy ściereczką. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Normalnie pierogi gotuję minutę, dwie. W tym przepisie mamy jednak do czynienia z surowym mięsem, więc trzeba potrzymać je trochę dłużej.

Podobne przepisy:
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami
Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
Pierogi z serem i jarmużem
Pierogi ruskie

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności