Ten przepis przeleżał już swoje. Postanowiłam opublikować go teraz, choć jest mało świąteczny. Sporo osób na święta piecze różnego rodzaju mięsiwa, na pewno ktoś zahaczy także o indyka. Jeżeli chodzi o farsz to jak zwykle możecie kombinować ile wlezie. Teraz np. wpadł mi pomysł na farsz bakaliowy… Może za rok.
Składniki:
500 g piersi z indyka
2 łyżki tapenady
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy
Pierś rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca. Chodzi o to, żeby powstał jeden duży płat mięsa. Jeżeli jest za gruby, rozbijamy go na grubość ok 1,5 cm. Mięso nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na płacie mięsa rozsmarowujemy tapenadę, filet zwijamy w rulon, spinamy go wykałaczkami. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wyciągamy mięso z rękawa, odstawiamy na jakieś 10 minut i dopiero wtedy je kroimy.
Podobne przepisy:
Pieczony schab
Pieczona pierś z indyka do kanapek
Rolada z indyka
Schab pieczony w mleku
Schab pieczony z morelami
Pieczona szynka
Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami