Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkami i fetą

Tak jak obiecałam, wrzucam wersję wegetariańską podobnej sałatki, poprzednia była z wędzonym kurczakiem. Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkami i fetą smakuje mi zdecydowanie bardziej, ale to nic nowego. Trzeba do niej dorzucić sporą ilość ogórków, wtedy jest dużo lepsza. Przypominam także o dodaniu oryginalnej fety, a nie tej seropodobnej, to też ma wpływ na smak. I koperek, który obecnie smakuje tak jak powinien. Wszystko ze sobą bardzo fajnie zagrało.



Składniki:
100 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo)
3 duże ogórki gruntowe
1 opakowanie sera feta
1 duży ząbek czosnku
mała czerwona cebula
pęczek koperku
3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy, wrzucamy do miski. Umyte ogórki ścieramy na tarce na największych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. W międzyczasie do makaronu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Ogórki odciskamy z wody i wrzucamy do makaronu, mieszamy. Dodajemy do tego jogurt, sok z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz i pokruszoną fetę, mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.