Sałatka z makaronem ryżowym, szynką, kukurydzą i ogórkami konserwowymi

przez Kardamonowy

Ostatni! Ostatni! Tak, ostatni przepis w tym roku. Tytułowa sałatka to klasyka. Nie robię jej za często, bo to nie moje klimaty. Ale Sylwester i tego typu imprezy jednak zobowiązują, więc jest. I niby to nie moje klimaty, a jak spróbowałam już gotową sałatkę, ładowałam w siebie kolejne łyżki. W porę się opamiętałam i schowałam ją do lodówki. Wieczorem będzie jeszcze smaczniejsza.
Nie chciałam robić dziś tutaj żadnych podsumować blogowych, ale chyba jednak coś wypocę. Zakładając bloga, nigdy nie myślałam o tym, że będę z tego czerpać jakieś korzyści finansowe. Pisałam go, bo musiałam gdzieś notować wszystkie swoje pomysły na kulinaria. A, że pojawiało się ich dość sporo, postanowiłam zacząć blogować. Gotowałam, robiłam zdjęcia, pisałam, publikowałam. I trwało to jakieś 6 lat. Robiłam to najpierw dla siebie, potem dla Was, teraz robię to dla nas. Ten rok namieszał w życiu wielu ludzi, także w moim. Nie będę się wdawać w szczegóły, nie ma sensu. W pewnym momencie doszłam do wniosku, że bloga powinnam zacząć traktować poważniej. Tak powstał nowy Kardamonowy. Jest taki jak trzeba. Przy okazji poznałam faceta, który bardzo mi pomógł w ogarnięciu bloga. Utwierdził mnie w przekonaniu, że tak naprawdę niewiele o tym wiedziałam. Dziękuję Karol, dzięki Tobie wszystko pięknie hula. Wcześniejszy informatyk, który zaczął pracę nad Kardamonowym nie do końca wiedział co robi. Albo mu się nie chciało, nie wiem, już nie wnikałam. Cieszę się, że mam go już za sobą.
Blogowo to był bardzo dobry rok. Widzę progres nie tylko w zdjęciach. Musiałam nauczyć się więcej pisać, w końcu porządnie przysiadłam do kuchni polskiej. Blog wymaga rozwoju. W Nowym Roku będę się starała jeszcze bardziej.
Jeżeli ktoś jeszcze dziś tutaj zawita, życzę Wam samych dobroci. Bądźcie zdrowi i szczęśliwi. Mam nadzieje, że będziecie zaglądać do mniej częściej (to już życzenia dla mnie). Trzymajcie się ciepło, pa.



Składniki:
250 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo, makaronu w kształcie ryżu)
150 g szynki wędzonej
150 g sera żółtego
2 większe ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy
1 mała czerwona cebula
większy pęczek koperku
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie szynkę, ogórki konserwowe, cebulę i ser kroimy w małą kostkę.
Makaron dokładnie odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego szynkę, ogórki, cebulę i ser, a także poszatkowany koperek, odsączoną kukurydzę, majonez i jogurt. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Podobne przepisy:
Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkami i fetą
Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem
Sałatka z makaronem, ananasem i wędzonym kurczakiem
Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności