Sałatka z pomidorami, fetą i kukurydzą

przez Kardamonowy

Zrobiona tak naprawdę z myślą o zbliżającym się długim weekendzie. Do grillowania szykuję się już od dłuższego czasu. Aczkolwiek w ciągu roku też zapisuję masę inspiracji. I jedną z nich było właśnie połączenie mieszanki sałat z pomidorami, ogórkiem zielonym, fetą i kukurydzą. I jak widzicie w tytule, zrezygnowałam z ogórków. W zanadrzu mam jeszcze jeden przepis na sałatkę do potraw z grilla, w której pomidory i ogórki już są, postanowiłam więc dziś z tych drugich zrezygnować. Kusił mnie jeszcze prażony słonecznik, ale ostatecznie też nie ma go w sałatce.
Jak wszystko dobrze pójdzie, za kilka dni będziemy się byczyć na drewnianej werandzie. Aczkolwiek chwilę temu usłyszałam w radiu, że w okolicach „naszego” drewnianego domu w nocy było 0 stopni. I niby to nic wielkiego, ale ten dom jednak jest przyjaźniejszy w cieplejszym klimacie. No nic, lepsze to niż betonoza. Mam więc milion pomysłów na to czym będziemy się raczyć. Na sałatki, surówki, mięsiwa, sosy, nawet owoce i sery. Wezmę ze sobą oczywiście aparat i laptopa, więc w miarę na bieżąco będę wrzucać posty podczas majówki. O ile internet w ogóle zaskoczy.
Sałatka z pomidorami, fetą i kukurydzą świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla. Będzie też pysznym drugim śniadaniem, które to sobie dzisiaj zaserwujemy. Bo to są smaki i mojego męża i naszej córki. O mnie nawet się nie rozpisuję, wiecie jak jest.
Jeżeli więc przed Wam parę grillowych spotkań, zapiszcie sobie ten przepis. I jeżeli macie ochotę dosypcie do tego coś chrupiącego: orzechy, pestki dyni, słonecznik. Najlepiej uprażone wcześniej na suchej patelni.
A teraz lecę walczyć ze zdjęciami sosu czosnkowego. Przepis pewnie pojawi się jutro, więc jeżeli macie ochotę na trochę inspiracji to zapraszam.


Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat (u mnie z niewielką ilością marchewki i kapusty)
200 g pomidorków koktajlowych
250 g sera feta (polecam owczo-kozią)
pół puszki kukurydzy
1 pęczek grubego szczypiorku
2-3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
sól
pieprz

Kukurydzę odsączamy na sicie.
Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy do niej umyte, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączoną kukurydzę, ser pokrojony w kostkę i poszatkowany pęczek szczypiorku.
Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.

Podobne przepisy:
Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską
Sałatka z truskawkami, pomidorami i fetą
Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
Sałatka ze szpinakiem, granatem i fetą
Sałatka z roszponką, grejpfrutem i fetą
Sałatka z cukinii

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności