Sałatka z truskawkami, pomidorami i fetą

Już od dawna chciałam zrobić sałatkę z truskawkami i pomidorami. Te smaki bardzo dobrze ze sobą współgrają. Od razu wiedziałam też, że razem z nimi w misce wyląduje feta. Zamiast słonecznika, miały być płatki migdałów, ale niestety nie potrafiliśmy ich ostatnio namierzyć w sklepie. Sałatka wyszła lekka, słodka, słona i kwaśna, dla mnie takie połączenie smaków jest niemalże idealne. Jedzcie na zdrowie.



Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
10 truskawek
10 pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
100 g sera feta
1 łyżka ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy extra virgin
pół łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki octu balsamicznego
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)

Słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Sałaty wrzucamy do miski. Pomidory i truskawki myjemy, pomidory kroimy na pół, truskawki w grube plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki. Wszystko dodajemy do sałat. Dorzucamy do tego pokruszoną fetę, słonecznik, oliwę, balsamico, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.