Święta, święta. Co Wam najbardziej smakuje po 24 grudnia? Ja uwielbiam pieczone mięsiwo do kanapek, do tego sałatka jarzynowa i sos majonezowo-chrzanowy. Nic więcej, naprawdę. Takim kompletem mogę się raczyć przez parę dni i ten komplet zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Świętami Wielkiej Nocy. Mięsiwo najlepiej swojskie (no dobra, przynajmniej robione w domu). Ja najczęściej robię schab. Próbowałam kombinacji z karczkiem, ale jest dla mnie za tłusty. Szynka w sumie też jest ok, ale jednak zawsze wracam do schabu.
Schab pieczony z morelami jest typowo świątecznym przepisem. Morele możecie z powodzeniem zastąpić suszonymi śliwkami. Ja użyłam tych pierwszych, bo po prostu chciałam się ich pozbyć. Schab lubi słodkie dodatki, dlatego to tak fajnie wszystko pasuje do siebie. Tak mi teraz do głowy przyszły daktyle. Ojaa, zapiszę to sobie w moim kajecie. Zrobię tę opcję na następne święta.
Tego typu pieczone mięso jak już robię, to w większej ilości. Potem porcjuję i zamrażam. Nie widzę żadnej różnicy w smaku, mrożone smakuje tak samo dobrze. Schab z dzisiejszego przepisu podzieliłam na trzy części i wrzuciłam do zamrażalnika. Wyciągnę w Wigilię, na pierwszy świąteczny dzień będzie jak znalazł.
Jeżeli chodzi o przyprawy, ja jakoś szczególnie nie szaleję. Lubię połączenie słodkiej mielonej papryki, czosnku i majeranku. Ono zawsze kojarzy mi się z pieczonym schabem. Można oczywiście majeranek zastąpić tymiankiem lub rozmarynem, ale jakoś dla mnie to nie to. Nie ten smak. A może to tylko przyzwyczajenie. W mojej rodzinie tak właśnie doprawiało (i doprawia) się schab.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
12 suszonych moreli
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
mała główka czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Morele zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. W niektórych przepisach czytałam, że owoce można z powodzeniem wymoczyć w białym winie. Morele jednak trzeba wtedy moczyć dużo dłużej. Jeżeli macie na to czas i ochotę, zróbcie to.
Schab osuszamy, obficie solimy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. W misce mieszamy olej, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek i słodką paprykę. Powstałą pastą smarujemy schab ze wszystkich stron i odstawiamy na minimum 30 minut (a najlepiej na 24 godziny). Po tym czasie w środku schabu robimy otwór (ja to robię długim, cienkim nożem). Do tego otworu wkładamy odsączone morele.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy go, pieczemy godzinę. W połowie pieczenia odwracamy mięso. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Podobne przepisy:
Pieczony schab
Rolada z indyka faszerowana tapenadą
Rolada z indyka
Schab pieczony w mleku
Pieczona pierś z indyka do kanapek
Pieczona szynka
Schab pieczony w migdałowej skorupce