Nie miałam za bardzo w planu publikować nowego przepisu na śledzie (piszę o ostatkach, które są za parę dni). Wieczorem dziś i tak mnie nie ma w domu, w ciągu dnia też niewiele wolnego czasu, jutro nie wiem kiedy wrócę. No i kto to znowu zje? Zrobiłam więc niewielką porcję, z myślą jednak o blogu, którą zawiozę dziś na 40 urodziny mojego drogiego kolegi, Przemysława. Nie było nawet sensu robić większej porcji, bo żarcia wieczorem będzie tyle, że głowa mała (od wczoraj walczę w kuchni, walczyć będziemy także na miejscu).
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi to bardzo klasyczny przepis na śledzie. Jedynym moim dzisiejszym dziwactwem jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, który udało mi się dorwać przy okazji ostatnich zakupów. Jeżeli takiego nie macie, z powodzeniem możecie użyć zwykłego. Możecie śledzie podlać też oliwą lub innym ulubionym olejem. Mnie na początku korciła oliwa (wiecie jak ją uwielbiam), miało być dziś jednak w miarę klasycznie, więc nie wydziwiam.
W ogóle, tak mi się teraz przypomniało… rzadko kiedy śledzie są pyszne zaraz po zrobieniu. Zawsze muszą swoje odstać, żeby smaki się dobrze połączyły. Teraz było inaczej. Śledzie zrobiłam wczoraj przed południem i od pierwszej degustacji już było dobrze. Nie wiem czy nie będę żałować tego, że nie zrobiłam ich jednak więcej. No nic, okaże się dziś wieczorem.
Tak czy siak, to naprawdę jedne z lepszych śledzi, z jakimi miałam ostatnio do czynienia.
Teraz uciekam, bo mam jeszcze parę rzeczy do ogarnięcia, a w sumie niedługo wychodzimy. Trzymajcie się ciepło i do następnego posta – jak się uda, może nawet jutro.
Składniki:
3 solone śledzie
2 ogórki konserwowe
1 średnia cebula
3 ziarna ziela angielskiego
olej rzepakowy (ja użyłam oleju z pierwszego tłoczenia)
pieprz
Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Wymoczone śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Ogórki kroimy także w drobną kostkę. Do miski wrzucamy śledzie, ogórki, cebulę, ziele angielskie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wlewamy 4 łyżki oleju, dokładnie mieszamy. Śledzie ściśle układamy w słoiku, na samym końcu można je znowu podlać olejem, żeby przykrył całość.
Wkładamy do lodówki.
Podobne przepisy:
Śledzie z pieczoną papryką i fetą
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami
Śledzie z morwą i orzechami
Śledzie z fetą i suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i musztardą francuską