Śliwki w occie z przyprawami korzennymi

przez Kardamonowy

Hanna Szymanderska, to jej przepis. Tak jak pisałam Wam wielokrotnie, nigdy mnie nie zawiodła. Nie wiem jak będą smakowały śliwki w occie z przyprawami korzennymi, muszą w końcu swoje odstać, ale myślę, że będą ok. Będziemy się nimi raczyć na Święta Bożego Narodzenia, taki jest plan. Jeżeli macie nadwyżkę węgierek, macie dość powideł i innych kompotów, zróbcie śliwki w occie, do pieczonych mięs będą jak znalazł.



Składniki:
1 kg śliwek węgierek
1,5 szklanki octu winnego
3/4 szklanki przegotowanej wody
3 czubate łyżki miodu
75 g cukru
5 ziaren kardamonu
5 goździków
kawałek kory cynamonu
30 g soli
(przepis na 5 średnich słoików)

Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, kardamonem, goździkami, cynamonem (cynamon podzieliłam na 5 mniejszych kawałków). Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. Następnie wrzucamy je na 2-3 minuty do wrzącej wody, wrzucamy na sito i przelewamy zimną wodą. Do wrzącej zalewy dodajemy ocet i miód, zagotowujemy. Owoce wkładamy do wyparzonych słoików, zalewamy zalewą (do każdego słoika wkładamy po 1 kardamonie, goździku i korze cynamonu), zamykamy wyparzonymi nakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut.

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności