Surówka z kapusty pekińskiej i pora

przez Kardamonowy

Tego typu surówki najbardziej pasują mi do mięs z sosem. Wiecie, schab w sosie własnym, zrazy i inne pulpety właśnie. Ostatnio udało mi się wyhaczyć młodą kapustę pekińską, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Dla mnie idealnym uzupełnieniem do tej surówki i pulpetów był brązowy ryż. I tak powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane w ajvarze.
Jak sobie teraz tak myślę, to takie surówki dobrze sprawdzą się także przy okazji grillów czy kanapek z szarpaną, zastosowań macie pierdyliard. Jedzcie do czego chcecie, na zdrowie.



Składniki:
główka małej kapusty pekińskiej (ja użyłam młodej)
mały por (biała część)
pęczek koperku
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w półplasterki pora i poszatkowany koperek. Zalewamy majonezem i jogurtem, dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności