Tabbouleh

przez Kardamonowy

Pierdyliard witamin i pierdyliard smaku, to jest dokładnie to co lubię. Dokładnie to. Tabbouleh to kasza, świeże warzywa, tona ziół i oliwa z pierwszego tłoczenia z sokiem z cytryny. Ta sałatka to świetny dodatek do grilla, a także (jak dla mnie) świetny zamiennik dla np. ziemniaków. Dla przykładu – dziś będziemy ją jedli z paluszkami rybnymi. Róbcie i jedzcie na zdrowie. I pamiętajcie, że najlepsza będzie z sezonowymi warzywami.


Składniki:
3/4 szklanki kaszy bulgur
3 ogórki gruntowe
2 duże pomidory
1 świeża chili
1 mała czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
parę liści mięty
sok z całej cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz

Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu lub trochę krócej (ja zawsze gotuję al dente). Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy.

Podobne przepisy:
Tabbouleh z kuskusem
Tabbouleh z kaszą jaglaną

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności