Pierdyliard witamin i pierdyliard smaku, to jest dokładnie to co lubię. Dokładnie to. Tabbouleh to kasza, świeże warzywa, tona ziół i oliwa z pierwszego tłoczenia z sokiem z cytryny. Ta sałatka to świetny dodatek do grilla, a także (jak dla mnie) świetny zamiennik dla np. ziemniaków. Dla przykładu – dziś będziemy ją jedli z paluszkami rybnymi. Róbcie i jedzcie na zdrowie. I pamiętajcie, że najlepsza będzie z sezonowymi warzywami.
Składniki:
3/4 szklanki kaszy bulgur
3 ogórki gruntowe
2 duże pomidory
1 świeża chili
1 mała czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
parę liści mięty
sok z całej cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu lub trochę krócej (ja zawsze gotuję al dente). Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy.
Podobne przepisy:
Tabbouleh z kuskusem
Tabbouleh z kaszą jaglaną