Tabbouleh z kuskusem

Zbliża się już wielkimi krokami sezon owocowo-warzywny. Już za moment ogórki będą smakowały ogórkami, pomidory pomidorami, a zioła ziołami. I to właśnie wtedy na potęgę trzeba robić takie sałatki. Mnie to smakowało nawet już teraz, kiedy ogórki nie smakują tak jak trzeba, a pomidory pleśnieją po 2 dniach od zakupu. Cóż. W oryginalnym przepisie zamiast kuskusu dodaje się bulgur. Dodaje się też więcej ziół, żeby sałatka była po brzegi nimi wypełniona. Taką zrobię latem.




Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
3 ogórki gruntowe
2 duże pomidory
1 świeża chili
1 mała czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
pół pęczka świeżej mięty
sok z całej cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz


Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy.


Podobne wpisy

Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi

Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i żurawiną

Muhammara – sos paprykowy z orzechami

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności