Tzatziki z burakiem

przez Kardamonowy

Nie, to nie mój wymysł, to przepis Dominiki Wójciak. Jakiś czas temu, zostałam posiadaczką jej książki „Warzywo”. Ojej, to jest to… przepisy, konwencja książki, wszystko. Zobaczyłam tytuł przepisu, nie wczytywałam się w treść, postanowiłam zupełnie się nią nie sugerować. W sumie nadal nie sprawdziłam, co tam u siebie namieszała. Sos zrobiłam pierwszy raz jakiś miesiąc temu, marudzenia ludzi – brak. Zróbcie.


Składniki:
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 mały burak
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz  

Buraka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego jogurt, rozdrobniony czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy. To, że burak jest surowy, w niczym nie przeszkadza. Na początku myślałam, że będzie musiał swoje odstać żeby zmięknąć, ale zupełnie nie ma takiej potrzeby. 

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności