Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą

przez Kardamonowy

Zupełnie klasyczne. No może poza białą kiełbasą. Ale tę spokojnie możecie zastąpić jakąś inną ulubioną.
Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą wyczarowałam na naszych tegorocznych wakacjach. Pisałam Wam już wcześniej, że postanowiłam nadrobić zaległości grillowe na blogu i praktycznie dzień w dzień, robiliśmy coś z grilla. I na jednym z nich były właśnie szaszłyki.
Jeżeli chodzi o przyprawy, to najłatwiej jest oczywiście dodać jakąś mieszankę grillową. Jeżeli macie jakąś sprawdzoną lub robicie swoją, po prostu ją dodajcie. Ja na wakacjach niczego takiego nie miałam, więc doprawiłam szaszłyki po prostu słodką mieloną papryką i ziołami prowansalskimi. Tez było spoko. Kiełbasy już same w sobie były dość fajnie przyprawione, więc nie trzeba było kombinować z jakimś skomplikowanym doprawianiem.
W ogóle dzisiaj przed nam kolejny grill. Wszyscy napalili się na kaszanki z kiszoną kapustą. Ja zresztą też. Poza nimi, przywiozę jeszcze dwie sałatki i taką jakby przystawkę, którą wiele lat temu jadłam u mojej rodziny na dolnym śląsku. Zdjęcia już mam porobione. Jak wszystkie wyszły ok, przepisy będę sukcesywnie tutaj wrzucać. Zaglądajcie do mnie.
Będę się powoli zbierać. Mam dziś niewiele czasu na cokolwiek. Od rana jadę z sałatkami, surówkami, przystawkami i innymi śniadaniami. Na szczęście naleśniki na obiad robią się same. No dobra, nie robią się same, robi je moja angielska Ewa. Ten post też jest pisany prawie na kolanie. Uparłam się jednak, że w piątek będzie przepis i będzie. Jutro na bank mnie nie będzie, w niedzielę znowu spokojnie napiszę.
Byczcie się jak możecie. I do następnego.


Składniki:
400 g małych cienkich białych kiełbas (u mnie to było 9 sztuk)
1 czerwona papryk
1 duża cebula
1 łyżka ulubionej przyprawy grillowej (ja użyłam jedynie słodkiej papryki i oregano)
2 łyżki oleju rzepakowego
(przepis na 7 szaszłyków)

Drewniane patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie jakieś 30 minut.
Kiełbasy kroimy w mniejsze kawałki (u mnie to były 4 kawałki z jednej kiełbasy). Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki (mniej więcej wielkości kiełbas). Cebule kroimy na ćwiartki, dzielimy je jakby na płatki. Wszystko nabijamy na patyczki. I teraz tak, możecie w tym momencie całość posypać po prostu mieszanką przypraw i już. Ja jednak miałam jedynie paprykę, oregano, sól i pieprz, więc połączyłam je z olejem i gotowe szaszłyki posmarowałam powstałą pastą.
Szaszłyki grillujemy na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.

Podobne przepisy:
Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami
Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności