Szakszuka

przez Kardamonowy

Szakszuka, odkryłam ją stosunkowo niedawno, jakieś pół roku temu. Genialnym połączeniem dla mnie, jest połączenie kminu rzymskiego i papryki. Z tym duetem mogłabym jeść praktycznie wszystko. Jakoś szczególnie więc, nie zdziwiło mnie to, że jajka z tymi dodatkami baaardzo mi podpasowały. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe jajka na śniadanie, zróbcie koniecznie Szakszukę, będziecie zachwyceni. 



Składniki:
4 jajka
3 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała chili
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka natki pietruszki
olej rzepakowy sól
(przepis na 2 porcje)  

Paprykę kroimy w większą kostkę i smażymy chwilę na oleju, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po około 2 minutach, dorzucamy do tego pokrojone w mniejsze kawałki pomidory bez skórki i poszatkowaną chili. Całość doprawiamy kminem, słodką papryką i solą, gotujemy kolejne 3 minuty. W czterech miejscach na patelni robimy zagłębienia, do których wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką. Szakszukę smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Można ją jeszcze potraktować odrobiną soli i natką pietruszki. 

Podobne przepisy:
Szakszuka z fetą i szpinakiem
Szakszuka z fasolą i chorizo
Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem
Zielona szakszuka

13 komentarzy

Anonimowy 8 września, 2015 - 9:31 am

Wykorzystałam Pani przepis na szakszukę, wspaniała potrawa, aromatyczna i uzależniająca, polecam i dziękuję za przepis. Ja ze swej strony dodałam na pomidory, przed wbiciem jajek wcześniej zrumienione tosty, absolutny cud kulinarny. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Monika 8 września, 2015 - 9:32 am

Ależ mi miło! Dziękuję. I nie żadna Pani, tylko Monika :). Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Angie 8 września, 2015 - 9:34 am

Ja shakshuke uwielbiam, szczególnie wtedy, kiedy za oknem jest strasznie zimno a ja mogę przygotować sobie super rozgrzewające danie w niedługim czasie;)

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 8 września, 2015 - 9:34 am

🙂 skusiłabym się na porcyjkę,,, pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Monika 8 września, 2015 - 9:34 am

🙂

Odpowiedz
Monika 8 września, 2015 - 9:35 am

No to teraz będziesz mogła się objadać, jesień już włazi z buciorami :). Ale masz rację, wtedy smakuje najlepiej.

Odpowiedz
Anonimowy 8 września, 2015 - 2:26 pm

Pozdrawiam Moniko! Majka

Odpowiedz
Monika 8 września, 2015 - 2:27 pm

No! 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 28 września, 2015 - 12:58 pm

Jeszcze nie robiłam, a miałam w planach… Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂 Jutro już ostatni dzień.

Odpowiedz
Monika 28 września, 2015 - 1:01 pm

Zrób koniecznie, będziesz do niej często wracać. Pozdrawiam :).

Odpowiedz
Unknown 15 grudnia, 2015 - 2:07 pm

Jem i ja

Odpowiedz
Anonimowy 31 stycznia, 2017 - 9:33 am

Witam, szakszuka przed chwilą została zjedzona 🙂 co tu dużo mówić: pyszności 🙂 Przepis jak najbardziej do powtórzenia.Polecam zwłaszcza tym, którzy się wahają czy wypróbować. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Monika 31 stycznia, 2017 - 10:46 am

Jest pyszna, prawda? Też będę często do niej wracać, głównie w sezonie pomidorowym. Również pozdrawiam :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności