Niby długi weekend, ale odpoczynku niewiele. Potrzebowałam na dziś jakiś szybki obiad, bez stania w kuchni. Postanowiłam wrócić trochę do kuchni śródziemnomorskiej. Poza tym już czas skorzystać z przepisów pani Donny Hay. Na początku kwietnia pisałam Wam o jej książce, w której rozlubiłam się bez reszty. Makaron z kruszonką to jeden z jej przepisów. Jest prosty, ze smacznych składników – nie mógł się nie udać, nie mógł nie smakować. Polecam zrobić do niego jakąś lekką zieleninę. Do przepisu wrócę jeszcze na 100%. Jeżeli jesteście fanami kuchni śródziemnomorskiej, będziecie zachwyceni.
Składniki:
200 g makaronu spaghetti (użyłam bucatini)
duża kromka chleba razowego lub na zakwasie (użyłam żytniego)
8 połówek suszonych pomidorów
2 rozgniecione ząbki czosnku
1,5 łyżki oliwy
pół szklanki listków bazylii
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
opcjonalnie: oliwa extra virgin, kawałek długodojrzewającego sera (np. polski bursztyn)
(przepis na 2 porcje)
Chleb, pomidory, czosnek, oliwę, sól i pieprz miksujemy w robocie kuchennym na dość drobną kruszonkę, którą smażymy około 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Kruszonkę mieszamy z makaronem, dodajemy liście bazylii, całość doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby). Makaron można potraktować jeszcze octem balsamicznym, oliwą z pierwszego tłoczenia i serem bursztyn.