Zachciało mi się ryżu z jabłkami. Niechętnie jednak podeszłam do tradycyjnego przepisu z masłami i innymi piekarnikami. Dodatkowo znalazłam nadmiar ciemnego ryżu i orzechów, które co prawda mam w planie wykorzystać (do ciasta), ale nie ma chętnych do obierania ich. Może w weekend się przemogę.
Składniki:
3/4 szklanki suchego brązowego ryżu
3 jabłka
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
garść obranych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
(przepis na 3 porcje)
Ryż dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie gotujemy go al dente (u mnie to trwało około 25 minut), odcedzamy go i wsypujemy do miski. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do ryżu. Dodajemy jogurt, miód, mieszamy. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki, prażymy chwilę na patelni, posypujemy nimi ryż.
Podobne przepisy:
Ryż z jabłkami i skórką z pomarańczy
Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami
Ryż z jabłkami
Ryż z czereśniami