Kotlety mielone z botwinką

przez Kardamonowy

Jak się cieszę… powoli zaczynają pojawiać się moje ulubione sezonowe warzywa. Z lekkim niedowierzaniem podeszłam do botwinki, od razu rzuciłam okiem na kraj pochodzenia, licząc na jakieś Cypry albo inne badziewia. Ha! Napis jak byk – POLSKA. Wiem, że to jeszcze nie szczyt sezonu, ale nie mogłam się powstrzymać. A dziś, aż szkoda mi było ją szatkować. Poszatkowałam z ciężki sercem. A na obiad miały być mielone  z brokułem…



Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny 
pół pęczka botwinki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kajzerka
pół szklanki mleka
1 jajko
1 płaska łyżka majeranku
sól
pieprz
olej rzepakowy  

Kajzerkę rozdrabniamy i zamaczamy w mleku na 10 minut. Do mięsa wrzucamy odciśniętą bułkę, rozdrobniony czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, przyprawy, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny. Botwinkę dokładnie myjemy i szatkujemy (razem z liśćmi). Do mięsa dodajemy botwinkę, mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na wolnym ogniu, około 5 minut z każdej strony, do zrumienienia.

Podobne przepisy:
Kotlety mielone z cukinią
Kotlety mielone z marchewką i imbirem
Mielone z musztardą
Mielone pieczone w sosie pomidorowym

6 komentarzy

rngkitchen 5 maja, 2017 - 9:12 am

Robimy! Już samo połączenie i myśl o tym, spowodowały że ślinotok powstał 😛 Zagrillujemy na śmierć botwinkę <3

Odpowiedz
Monika 5 maja, 2017 - 9:26 am

:D. Róbcie <3.

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki 22 czerwca, 2021 - 8:45 pm

Świetny przepis 👍

Odpowiedz
Kardamonowy 24 czerwca, 2021 - 5:08 pm

A dziękuję :).

Odpowiedz
Joanna 7 maja, 2022 - 2:44 pm

Bardzo smaczne klopsy

Odpowiedz
Kardamonowy 16 maja, 2022 - 10:25 pm

Joanna, bardzo się cieszę.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności