Uwielbiam soki przecierowe. Te kupne też. Niestety ich skład nie jest za ciekawy – piszę w sumie o cukrze. A że mam wielką dynię, sporo marchewek i małe dziecko, to wiadomo czym to się skończyło. Wyszło całkiem sympatycznie.
Składniki:
1,8 l wody
1 kg dyni (waga bez skóry i pestek)
1 kg marchewek
4 banany
sok z 3 cytryn
cukier lub miód (wg uznania)
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Dynię kroimy tak samo. Marchewki i dynię gotujemy (pod przykryciem) w wodzie do miękkości, pod koniec gotowania wrzucamy do tego banany, chwilę gotujemy. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, przecieramy na wszelki wypadek przez sitko. Dodajemy sok z cytryny i miód/cukier, mieszamy. Soku wyszło dość sporo, dlatego ja większość zawekowałam (sok ugotowałam z cukrem, miodu trochę szkoda na wekowanie).