Od paru dni konkursuję kulinarnie tu i tam. Z któregoś przepisu zostało mi trochę sosu barbecue, a że od dobrych paru miesięcy zabieram się za żeberka w tym sosie, postanowiłam wykorzystać moment i zrobić je właśnie teraz. Żeberka wyszły wy śmie ni te.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki sosu barbecue
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka wody + 1/2 szklanki wody (do zrobienia sosu)
Żeberka porcjujemy, obtaczamy w sosie i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, wlewamy 1 szklankę wody, mieszamy i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w 180 stopniach (mięso musi odchodzić od kości). Jeżeli wody jest za mało, można spokojnie podlewać mięso podczas pieczenia. Ostatnie 15 minut można piec bez przykrycia. Żeberka od razu wyciągamy z naczynia. Mąkę łączymy z połową szklanki wody, wlewamy do niej 3 łyżki gorącego sosu z pieczenia mięsa, mieszamy, przelewamy przez sitko z powrotem do naczynia żaroodpornego, mieszamy – sos powinien się zagęścić. W razie potrzeby można go doprawić solą.