Zupa pomidorowo-fasolowa

przez Kardamonowy

Mamy chyba rekord. Zupę, którą Wam dziś przedstawiam, robiłam jakieś 20 minut. Ten przepis pochodzi z bloga rngkitchen. Sama przyjemność robić takie cuda, tu się pokroi, tam się podsmaży, doleje, doprawi, zagotuje, je. Nie chciałam jednak kopiować przepisu w 100%, więc zmieniłam go nieznacznie. 



Składniki:
1 l wody
3 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 czerwona papryka
biała część pora
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka białej fasoli
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
oliwa extra virgin (opcjonalnie)
(przepis na 4-5 porcji)  

Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, pora w półplasterki, smażymy na wolnym ogniu na oleju jakieś 2 minuty. Pod koniec dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie, znowu wszystko chwilę smażymy. Dolewamy wodę i pomidory, gotujemy 5 minut, dorzucamy fasolę z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, gotujemy do miękkości papryki (trwa to dosłownie 2-3 minuty). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, szczyptą wędzonej papryki i skrapiamy ewentualnie oliwą. 


2 komentarze

Zuza 30 listopada, 2017 - 11:55 am

mniam, wszystko co uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Monika 30 listopada, 2017 - 12:02 pm

🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności