Prosta, zdrowa i przyjemna. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bulionu, pewnie będzie jeszcze smaczniejsza. Co do rodzaju ryżu, polecam parboiled, ciężko go rozgotować.
Składniki:
1,5 l wody
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
pół białej części pora
pół szklanki ryżu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 4 porcje)
Marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w większą kostkę, por w półplasterki, seler w plasterki – to wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podobne przepisy:
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą
Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami