Zupa jarzynowa z ryżem

przez Kardamonowy

Prosta, zdrowa i przyjemna. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bulionu, pewnie będzie jeszcze smaczniejsza. Co do rodzaju ryżu, polecam parboiled, ciężko go rozgotować. 




Składniki:
1,5 l wody
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
pół białej części pora
pół szklanki ryżu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 4 porcje)  

Marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w większą kostkę, por w półplasterki, seler w plasterki – to wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Podobne przepisy:
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą
Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności