Daaawno dawno temu od czasu do czasu raczyłam się fixem do potrawy chińskich. Nie wiem jaki skład tego typu produktów był wiele lat temu, natomiast obecnie jest raczej średnio. Ostatnio miałam ochotę wrócić na chwilę do tego smaku, nie używając jednak chemii. Bum! Łatwo. Wystarczyło dodać przyprawę 5 smaków i mąkę.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej
1 puszka ananasa
2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
3 suszone peperoncino (można też użyć innej chili)
2 łyżki mąki pszennej
pół pęczka szczypiorku
czarny sezam (można użyć zwykłego)
3-4 łyżki jasnego sosu sojowego (lub więcej, do smaku)
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)
Kurczaka kroimy w paski lub większą kostkę, doprawiamy przyprawą 5 smaków, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Dodajemy mieszankę warzywną, ananasa pokrojonego w kostkę razem z zalewą, sos sojowy i pokruszone chili. Gotujemy wszystko około 15 minut. Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem.