Potrawka z kurczaka z marchewką

przez Kardamonowy

Klasyka. Potrawkę z kurczaka jadłam ostatnio jakieś 15 lat temu. Ta potrawa bardzo kojarzy mi się z moją babcią (zresztą najlepszą na świecie). Jeżeli nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu… już wiecie.
A, no i jeżeli macie ochotę dodać marchewkę z groszkiem, nie krępujcie się.



Składniki:
4 ugotowane podudzia z kurczaka 
150 g mrożonej marchewki
2 szklanki rosołu
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka śmietany 12%
szczypta cukru
pół pęczka koperku
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)  

Podudzia obieramy z mięsa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do zasmażki (mąki i masła) dodajemy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki), zagotowujemy. Dodajemy marchewkę, mięso, sól, pieprz i cukier, gotujemy 2 minuty (lub do miękkości marchewki). Pod koniec dodajemy sok z cytryny, śmietanę i poszatkowany koperek. Podajemy z ryżem.

Podobne przepisy:
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności