Klasyka. Potrawkę z kurczaka jadłam ostatnio jakieś 15 lat temu. Ta potrawa bardzo kojarzy mi się z moją babcią (zresztą najlepszą na świecie). Jeżeli nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu… już wiecie.
A, no i jeżeli macie ochotę dodać marchewkę z groszkiem, nie krępujcie się.
Składniki:
4 ugotowane podudzia z kurczaka
150 g mrożonej marchewki
2 szklanki rosołu
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka śmietany 12%
szczypta cukru
pół pęczka koperku
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)
Podudzia obieramy z mięsa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do zasmażki (mąki i masła) dodajemy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki), zagotowujemy. Dodajemy marchewkę, mięso, sól, pieprz i cukier, gotujemy 2 minuty (lub do miękkości marchewki). Pod koniec dodajemy sok z cytryny, śmietanę i poszatkowany koperek. Podajemy z ryżem.
Podobne przepisy:
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem