Potrawka z kurczakiem i pieczarkami

przez Kardamonowy

Nie, w tym przepisie nie było nic przypadkowego. Dokładnie wiedziałam jaki smak chcę uzyskać. I tadaaaam, uzyskałam. Dodatkowo kupiłam kurczaka zagrodowego, więc (mam nadzieję) wyszło trochę bardziej zdrowo. Pyszna, w miarę lekka potrawa. Po zjedzeniu jej nie czułam się jak foka.



Składniki:
2 ugotowane podudzia z kurczaka
250 g pieczarek
1 gałązka rozmarynu
2 szklanki rosołu
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3-4 porcje)  

Pieczarki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią.

Podobne przepisy:
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
Potrawka z kurczaka z marchewką

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności