Makaron z młodą kapustą, kiełbasą i boczkiem

przez Kardamonowy

Jestem, jestem. Nie było mnie tutaj parę dni, ale kulinarnie działam. Jak najbardziej. Musiałam skupić się po prostu na czymś innym niż na blogowanie, ale nie przepadłam.
Dziś lecę pędzę do Was z przepisem, który powstał trochę przypadkiem. Upichciłam bowiem „bigos” z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem, a potem jedną jego część postanowiłam połączyć z makaronem. Chciałabym uzyskać coś na kształt „łazanek”, nie dodając jednak typowego dla tej potrawy makaronu. Mamy więc świderki. Odrobinę mniejsze, niż te klasyczne, ale tak naprawdę kształt makaronu nie ma dużego znaczenia. Użyjcie po prostu makaronu, który nie jest ani za mały ani za duży.
A podstawą jest oczywiście młoda kapusta. Pilnujcie, żeby jej nie przegotować, ona potrzebuje zdecydowanie krótszej obróbki niż ta zwyczajna.
Makaron z młodą kapustą, kiełbasą i boczkiem smakuje bardzo domowo, babcinie. To ten rodzaj potrawy, który (przynajmniej mi) kojarzy się z domem w najlepszym wydaniu. Pewnie dlatego jest to jedna z pierwszych potraw, którą robię w sezonie nowalijkowym.
No smacznego. Zdecydowanie.


Składniki:
150-200 g średniej wielkości makaronu
1 główka młodej kapusty
200 g wędzonego boczku
2 cienkie kiełbasy (około 150 g)
1 marchewka
1 duża cebula
pół szklanki wody
mały pęczek koperku
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
sól
pieprz
olej rzepakowy (opcjonalnie)
(przepis na 2-3 porcje)

Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, przepłukujemy ją i dość cienko szatkujemy.
Boczek kroimy w małą kostkę, lekko obsmażamy (bez użycia oleju, jeżeli jest tłusty). Następnie do boczku dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki kiełbasy, smażymy do zrumienienia.
Do boczku i kiełbas dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i startą na największych oczkach obraną marchewkę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Dorzucamy do tego kapustę, wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie prawie miękka (u mnie to trwało około 6-8 minut).
Pod koniec duszenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy sok cytryny i poszatkowany koperek, mieszamy.
Makaron gotujemy al dente, mieszamy z przygotowaną wcześniej kapustą.

Podobne przepisy:
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami
Łazanki z kapustą i pieczarkami
Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem
Łazanki z kapustą i mięsem
Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą
Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności