Łazanki z kapustą i pieczarkami

przez Kardamonowy

Nie spodziewałam się tak fajnego smaku. Zawsze myślałam, że prawdziwe łazanki muszą targać boczkiem, kiełbasą lub innym wieprzem. No nie, nie muszą, te wyszły naprawdę super.



Składniki:
250 g kiszonej kapusty
10 małych pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
ćwierć łyżeczki wędzonej papryki
250 g makaronu łazanki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)  

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liście i ziele, gotujemy bez pokrywki około 15 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki, startą na największych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, smażymy minutę. Do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę znowu smażymy. Pod koniec dodajemy makaron, mieszamy.

Podobne przepisy:
Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami
Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami
Makaron z pieczarkami

2 komentarze

Anonim 11 grudnia, 2020 - 1:47 am

a kapusta ma byc kiszona czy swieza ?

Odpowiedz
Kardamonowy 11 grudnia, 2020 - 2:01 pm

Tak jak jest napisane w przepisie. Kiszona.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności