Makaron z pieczarkami

przez Kardamonowy

Jak dobrze zjeść coś normalnego od czasu do czasu. USMAŻONEGO. Ciężkostrawnego. Współtowarzyszenie przy diecie wątrobowej nadal trwa. I tak jak Wam pisałam, nie trzymam się kurczowo tej diety, bo nie muszę.
Nawet zwykły makaron był tutaj zbędny, normalnie zrobiłabym obiad z makaronem z pełnego ziarna (który jak wiadomo dla wątroby jest czystym złem). Miałam jednak końcówkę „kokardek”, postanowiłam je wykorzystać do obiadu.
Od dawna chodził za mną makaron z pieczarkami. I z natką, która dla pieczarek jest po prostu stworzona. Uwielbiam połączenie grzybów, natki i czosnku. A, no i duża ilość świeżo zmielonego pieprzu. Koniecznie.
Makaron z pieczarkami to chyba jeden z łatwiejszych przepisów na makaron (ten rozmaryn, który dodałam do dzisiejszego przepisu to moje widzimisię). Chociaż jutro mam w planie zrobić pastę, która składa się dosłownie z 4-5 składników – nie wiem czy jest coś banalniejszego. Zresztą kuchnia włoska jest raczej minimalistyczna. Chodzi w niej głównie o jakość składników, które robią tak naprawdę (zawsze) największą robotę.
Napiszę jeszcze coś o serze i zabieram się za sam przepis. Najczęściej w kuchni używam naszych polskich serów długodojrzewających, jednak smak parmezanu jest nie do podrobienia. Jego kruchość, maślany smak, umami… to jest coś niesamowitego. Tym razem pastę zrobiłam z oryginalnym serem i to było zdecydowanie TO. A Wy tam dodajcie co lubicie. Lub co macie pod ręką.



Składniki:
200 makaronu (ja użyłam farfalle)
250 g małych pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
mały kawałek parmezanu
(przepis na 2 porcje)

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, smażymy. Kiedy pieczarki już puszczą wodę i lekko się zrumienią, dodajemy do nich liście rozmarynu, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku – smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia.
W międzyczasie makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie), odcedzamy go, ale nie za dokładnie, chodzi o to, żeby zostało nam trochę płynu z gotowania makaronu.
Do przesmażonych pieczarek wrzucamy makaron, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem i poszatkowaną natką pietruszki. Ja na koniec jeszcze raz wszystko traktuję świeżo zmielonym pieprzem.

Podobne przepisy:
Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami
Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami
Łazanki z kapustą i pieczarkami

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności